duminică, 21 iunie 2015

Ce așteptări aveți de la viitorul guvern liberal? (II)Asteptam, in fiecare zi a vietii noastre, o schimbare. Uneori ne intrebam de ce. Ei bine, eu cred ca ceva ce vine pe neasteptate si reprezinta o noutate, dar pozitiva, nu poate fi decat ceva constructiv, care  ne indreapta spre progres si cunoastere, spre noi experiențe.
Astfel ma gandeam eu, într-o zi, cam ce am putea astepta de la guvernul liberal in materie de educatie. Asistăm, în continuare, la paleta de evenimente educative, sperand sa se intample ceea ce noi, cadrele didactice ne-am dori. Uneori,insa, avem senzatia ca cineva, acolo sus, a uitat sa ne intinda o mana de ajutor. Poate pentru ca se lupta contra orei de religie? Cu toate astea, sunt sigura ca exista persoane care ar putea aduce imbunatatiri sistemului de invatamant.
Cand am fost intrebata ce asteptari as avea de la guvernul liberal in materie de educatie  m-am gandit imediat la aerisirea curriculei scolare, la schimbarea manualelor, care azi sunt aprobate, dar in realitate, la unele materii, acestea nu se mai tiparesc de 2 ani.
Ceea ce lipseste azi si asteptam, cu ardoare sa reinvie, necesare fiind pretutindeni, sunt respectul si consideratia. In ziua de azi suntem criticati, la fiecare colt, de catre diverse posturi de televiziune, apoi de parinti si elevi. Ba furam bani de la edituri, ba hartuim copii, alteori suntem chiar batausi. Exista unele elemente, exceptii de la regula, care nu intruchipeaza portretul perfect al unui profesor, dar oare in Parlament sau in alte domenii de activitate nu se fura, nu exista hartuiri? Peste tot sunt astfel de cazuri, doar ca la noi se cauta cu lumanarea un vinovat. De ce? Poate pentru a explica de ce salariile noastre nu merita a fi marite.
Ma intreb, insa, de ce ne-am rusina TOTI pentru ce face UNUL ? De ce suntem pusi la zid, iar parintii au pierdut increderea de a ne incredinta copiii? Eu socotesc ca un cadru didactic este o foarte importanta persoana in societate, deoarece el slefuieste bucatica de diamant, pe care o transforma intr-o piatra pretioasa, a carei stralucire se regaseste in toate medaliile de  la diferite competitii si concursuri scolare internationale.  Ei bine,astept de la guvernul liberal recunoasterea ca atare  a valorii cadrului didactic, gratie masurilor luate, care sa respire incredere, stima si pretuire, astfel incat familiile elevilor sa se indrepte, cu o alta viziune si impresie, catre scoala unde-si lasa copiii.
Apoi, avandu-i pe elevi in fata ochilor, mi-as dori ca ghiozdanele lor sa nu mai cantareasca intre 6-10 kg., distrugandu-le coloana. E necesar oare ca ei sa care atatea carti si caiete? Oare nu exista o alta modalitate de a reface legea educatiei, astfel incat sanatatea copiilor sa nu fie afectata? Mai putine materii in orar, posibilitatea de a accesa internetul  pentru mai multe informatii.
Sigur ca, respectul pleaca si de la formula salariala. Este mai mult decat necesar ca sa fie crescute retributiile personale, pentru că profesorul lucreaza mai mult de 8 ore/zi. El isi pregateste cursurile, apoi le sustine, corecteaza teste si lucrari, pregateste elevii pentru olimpiade si concursuri. Iata o alta asteptare, de mult dorita: alinierea salariilor profesorilor romani la nivelul celor europene, astfel incat, atunci cand participam la un proiect, sa nu ne fie rusine sa afirmam cat primim in Romania pentru munca prestata la scoala.
Revenind la aerisirea curriculei scolare si la asigurarea manualelor gratuite, care sa soseasca la timp,pe bancile  scolare, ma gandesc si la refacerea orarelor, astfel incat copiii sa nu mai ajunga noaptea acasa. Banci exista peste tot,baruri si restaurante la fel. De  ce nu s-ar construi si dota mai multe scoli, ca elevii sa poata invata la lumina zilei, eventual într-un singur schimb?
Si, pentru ca pregatirea cadrelor didactice sa se desfasoare la nivelul cel mai ridicat, ar fi bine ca toate cursurile  de perfectionare sa fie susținute financiar , cel putin 70%, de govern. Astfel profesorii nu se vor mai retrage de la cursuri, gandindu-se ca nu au posibilitatea  de a le achita. O alta solutie, mai economica, ar fi desfasurarea acestora on-line, desi  unele au mare nevoie de sistemul face-to-face. Cert este ca oamenii doresc sa se perfectioneze, dar nu-i ajuta salariile. Asa se intampla  si cu procurarea materialelor de care au mare nevoie. Si aici era binevenita acea suma, pe care cadrele didactice o primeau pentru achizitionarea de carti si material necesare la clasa, care ulterior a disparut.
Consider ca guvernul ar trebui sa doteze scolile, astfel incat dirigintii sa nu mai fie nevoiti sa stranga bani pentru achizitionarea de creta,vmarkere,vbureti,vsolutie de sters tabla, toner pentru  imprimanta, hartie igienica. De ce oare acestea nu pot fi asigurate de primarii sau alte organe care reprezinta  educatia? Scolile au nevoie de dotare cu banci, scaune si orice alt tip de materiale necesare procesului de predare-invatare-evaluare. Calculatoarele lipsesc din unele scoli, iar in altele ele exista, dar sunt asa de vechi, ca  de abia functioneaza. Elevilor li se cer abilitati digitale, dar uneori, unii nu au, nici acasa, nici la scoala un calculator functional la care sa invete. Se uita faptul ca acele clase foarte bune,” spuma” , sunt asa gratie faptului ca parintii investesc in dotarea lor cu tot ceea ce le trebuie elevilor, ca sa progreseze. Cei care nu au, fie se limiteaza sa studieze cu ce au la indemana, fie pleaca sa faca meditatii la diverse centre private, care sunt bine dotate. Dar ne aflam intr-un moment in care parintii s-au saturat sa tot ofere acesti bani si prefera, din start, unele scoli private, unde platesc o taxa, dar stiu ca copiii lor au de toate. Unde va ajunge invatamantul public, in acest caz?
Ce sa spunem apoi de lipsa tichetelor de masa si chiar de pauza efectiva, dedicata consumarii unui sandvis, in liniste? De ce nu am primi și noi, profesori și elevi, o masa caldă, așa cum există în școlile din Occident? Sporadic au aparut niste vouchere de sarbatori, dupa care au disparut si acestea. Am senzatia, uneori, ca cei de la conducere nu au iubit mult scoala si parca ar cauta sa se razbune, in fel si chip, pentru ce or fi patimit ei candva.
Cert este ca toti avem asteptari de la guvernul liberal. Mereu sperăm ca sistemul de educatie va fi pus la punct, iar imbunatatirile sa se faca printr-un dialog transparent cu noi, profesorii. Sperăm că  guvernul liberal ne va oferi libertatea de a ne spune cuvantul.

Un comentariu:

  1. Da, ne-am saturat de toate aceste neajunsuri! Dar... mai intai trebuie sa ne revendicam locul pe care il meritam in societate. Si pentru asta trebuie mai intai sa ne respectam pe noi insine. Si poate ca ar trebui sa incepem prin a nu mai face compromisuri de genul "sa-i trecem clasa pentru a avea elevi" in conditiile in care "ei" nu stiu bine sa scrie. Poate ca ar trebui sa sacrificam o generatie sau doua pana cand vom putea vorbi din nou cu adevarat de "a face scoala" in scoli.

    RăspundețiȘtergere