duminică, 6 decembrie 2015

Desfiinţaţi art.253 din LEN nr 1/2011!Articolul 253 în instituţiile de invatamant preuniversitar


Un articol care suscita o indelunga discutie dublata de o mare nemultumire si tenisuni neproductive nu poate fi considerat bine gandit sau bine intentionat in vederea modernizarii si dezvoltarii invatamantului preuniversitar.
Declarat neconstitutional in anul 2014 de CCR, articolul 253[1] asa cum a fost formulat in Legea 1/5.01.2011 nu numai ca rezista, dar a devenit instrumentul preferat al unora dintre managerii scolilor si liceelor romanesti pentru improspatarea resursei umane[2].

Prin acest articol se constituie o oportunitate pentru echipa manageriala de a-si intari structura de personal didactic printr-o retea de yes-meni care, inevitabil, fac parte din asa-zisul grup informal al scolii.
Un efect direct este generarea unei inflatii de ore sub forma de optionale, aprofundari, extinderi pentru care sunt solicitati, de cele mai multe ori, suplinitori cu vechime destul de mare si carora, le sunt constituite, intr-un termen relativ scurt, norme intregi, ceea ce permite invocarea articolului si titularizarea pe post. Ne intrebam daca este corect ca un profesor sa fie numit titular si sa aiba un numar de 5-6 optionale in norma intr-un an scolar?
Consideram ca ar fi bine sa spunem ca nu exista un control extern (v. parinti, elevi, comunitate) al necesarului de optionale, aprofundari si extinderi atata vreme cat sunt impuse ca oferta la decizia scolii la clasele de inceput de nivel a-IX-a si a V-a sau de sfarsit de nivel a XII-a, precum si la clasele cu diriginti permisivi.  
O alta situatie asupra careia ar trebui sa se revina si sa se corecteze este cazul in care, un cadru didactic este primit in scoala pentru completare de norma, raportul fiind de 12ore + 6ore de completare, este titularizat si raportul ajunge treptat sa se inverseze:  4ore + 17ore de completare din TC[3].
Sa fi devenit articolul 253 o maniera de a evita transferul asa cum este el prevazut in legislatie?
Asociata cu aceasta miscare este incalcarea principiului continuitatii in cazul titularilor deja existenti in institutie care sunt obligati sa accepte ore de CDS si sa cedeze ore de TC pentru a se crea noi posibilitati de angajare.

Cresterea ingrijoratoare a numarului de titulari care a fost observata de mare parte din oamenii aflati in sistem va conduce pe termen mediu la conflicte de munca in contextele noi spre care va evolua invatamantul: reamenajarea curriculara ce va implica o noua oferta educationala la nivelul institutiilor din preuniversitar, separarea locativa a nivelurilor de studiu, primar, gimnazial, secundar inferior si superior pentru o aliniere a orarului la normele europene sau concurenta institutionala din circumscriptie.

Ceea ce propunem este eliminarea acestui articol din Legea educatiei nationale si mentinerea concursului national unic de titularizare pe o perioada de cel putin 10 ani coroborat cu deblocarea posturilor si incurajarea mobilitatii personalului didactic pe criterii de competenta si eficienta.
Un articolul in umbra caruia sunt semnalate numeroase situatii incorecte si care creeaza iluzia unei false garantari a numirii pe post nu poate fi agreat intr-un sistem european de educatie.
Nu in ultimul rand, la nivelul Ministerului si la nivelul ierarhic inferior, Inspectorate, managementul resurselor umane ar trebui sa insemne o monitorizare atenta a parcursului personalului din scoli si licee prin compararea documentelor justificative inaintate de manageri cu starea de fapt interna. 

                                                                                Un profesor titular din Sectorul 5

[1] Pentru reamintirea textului articolului initial, citam integral din Legea educatiei nationale:    «(1) Cadrele didactice netitulare calificate care au participat la concursuri de titularizare în anii 2008, 2009, 2010 şi 2011, care au obţinut cel puţin nota 7 şi au ocupat un post/o catedră, devin titulare în sistemul de învăţământ preuniversitar, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii generale:
a) se certifică viabilitatea postului/catedrei;
b) consiliul de administraţie al şcolii respective este de acord. » . In prezent, articolul este urmatorul cf OUG/2013 : « (1) Cadrele didactice netitulare calificate care au participat in ultimii 6ani la concursul national unic de titularizare, care au obtinut cel putin nota/media 7şi au ocupat un post/o catedră, devin titulare în sistemul de învăţământ preuniversitar, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii generale:
a) se certifică viabilitatea postului/catedrei; b) consiliul de administraţie al şcolii respective este de acord. ».
2 Cazurile pe care le vom prezenta sunt efectele titularizarilor prin acest articol in perioada 2013-2014 desi ar putea fi verificate toate situatiile incepand chiar cu anul 2011 cand a fost promulgata Legea 1.
3 TC=ore de trunchi comun.Un comentariu: